Naš brand

HRVATSKA JUNETINA

Brand Hrvatska junetina svakim danom sve se više širi. U lancu uzgoja i prodaje već je više od stotinu proizvođača, distributera, mesnica, trgovačkih lanaca, hotela i restorana.

 

 

Zvonimir Širjan novi predsjednik Udruge Baby Beef
Baby Beef, Udruga za tov i uzgoj junadi
Hrvatska junetina, Baby beef, beef
1534
post-template-default,single,single-post,postid-1534,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Zvonimir Širjan novi predsjednik Udruge Baby Beef

Udruga Baby Beef okuplja oko 330 tovljača junadi, koji čine 90 % sektora tovnog govedarstva RH, održala je u Gudovcu izbornu Skupštinu, na kojoj su članovi za novog Predsjednika izabrali Zvonimira Širjana. On će na toj funkciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Darka Celovca. Zvonimir Širjan je jedan od najvećih  proizvođača baby beefa u RH. Njegova tvrtka je u europskom vrhu po standardima u tovu junadi. Za Zamjenika  predsjednika Udruge izabran je Toni Raič, doajen i utemeljitelj udruge Baby Beef,  koji je na čelu iste bio u devet mandata. Članovi udruge Baby Beef godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se prodajom žive stoke u zemlje Bliskog Istoka i prodajom velikih količina mesa u Italiju.

„Posebna mi je čast što ću u idućem četverogodišnjem mandatu voditi udrugu Baby Beef. Vođenje Udruge preuzimam u ključnom trenutku za hrvatsko stočarstvo. U trenutku kada smo suočeni s teškim i neodrživim stanjem u  svim  sektorima stočarske proizvodnje, a kao posljedica globalne krize uzrokovane pandemijom Covid-19 i nezapamćenim poremećajem na tržištu hrane za stoku,  što nam stvara ogromne troškove. Zbog rasta cijene stočne hrane i žitarica s jedne strane, a stagnacije cijena mesa koje su na povijesno niskom nivou, s druge strane, više ne možemo biti konkurentni niti održavati sadašnju razinu proizvodnje. Naši proizvođači ne mogu konkurirati mesu iz uvoza, koje u Hrvatsku ulazi po cijenama koje su ispod proizvođačkih. Zbog visoke cijene stočne hrane, stočari gube četiri do pet kuna po kilogramu mesa,“, izjavio je u svom nastupnom obraćanju Zvonimir Širjan, novi Predsjednik Udruge Baby Beef.   

Cilj Udruge je  dalje nastaviti snažno brendirati  hrvatsku junetinu i u znatno većoj mjeri  ju plasirati na police domaćih trgovina, restorana i hotela.  Dodao je,  kako Udruga očekuje da se kroz snažnije označavanje proizvoda, potrošačima omogući pristup kvalitetnijim domaćim proizvodima  od mesa i na taj način omogući  da proizvođači za kvalitetnije  proizvode postignu višu cijenu koje će pomoći sektoru da opstane. U svom programu predviđa ulaganje velikih napora Udruge u otvaranju novih tržišta veće platežne moći, poput turskog, izraelskog, alžirskog.

Predsjednik Udruge Baby Beef Zvonimir Širjan ističe,  kako se razmjeri šteta u stočarstvu, a prema procjenama znanstvene struke, ove godine kreću od 1,5 do 2 milijarde kuna. Iako je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo određene mjere i alate pomoći, to za sada nije dovoljno. Zbog toga se sa razine Udruge, a od nadležnih tijela,  traži snažnija kontrola obilježavanja i deklariranja domaćih poljoprivrednih proizvoda na policama trgovina, kako bi oni bili vidljiviji u odnosu na stranu robu upitne kakvoće i porijekla, koja uz to, dolazi po dampinškim cijenama. Kao jednu od mjera za osiguranje dugoročno samoodržive stočarske proizvodnje, Udruga će tražiti od nadležnih i  promjenu kriterija  natječaja za dodjeljivanje statusa povlaštenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kako bi što više proizvođača dobilo mogućnosti dodatnih izvora prihoda i smanjilo svoje troškove, a sve prema uzancama kako su to činile razvijene zemlje EU.  Među ključnim mjerama za hrvatsko stočarstvo, Širjan vidi u rješavanju pitanja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta onim proizvođačima koji ostvaruju višu dodanu vrijednost svojim proizvodima. Podržava i nastavak poticanja kapitalnih investicija kroz mjere ruralnog razvoja s ciljem osiguravanja kvalitetnije infrastrukture hrvatskih poljoprivrednih proizvođača   ( izgradnju skladišta za žitarice i razvoj kapaciteta za preradu vlastitih proizvoda).   

Udruga Baby Beef je tijekom 2018. pokrenula plasman svog brenda ˝Hrvatska junetina udruge Baby Beef˝. U samim počecima, prodaja  mesa pod brandom u trgovačkim lancima i mesnicama, rasla je po dvoznamenkastim stopama. Takav razvoj događaja u Udruzi su tada vidjeli kao potvrdu da hrvatski potrošači žele kvalitetne domaće proizvode. Na taj način je  domaća junetina već  u prvoj godini, ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu. Rezultati su to koji dokazuju kako smo na pravom putu. Hrvatska junetina iznimno se  cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi Udruge. Udruga će u budućnosti od nadležnih tražiti i jačanje  aktivnosti gospodarske diplomacije i  raditi na olakšavanju administrativnih prepreka za izvoz na nova tržišta.

No, prvenstveno nam je  stalo  do hrvatskog tržišta i do naših potrošača. Smatram da nam je potrebna jaka marketinška kampanja i infrastrukturna podrška države, kako bi  sa znakom „Meso hrvatskih farmi“, kroz kratke lance opskrbe naši potrošači na policama imali domaće meso.   

Novi predsjednik Udruge Baby Beef naglašava kako je godina pred nama (2022) od izuzetne važnosti za hrvatsku poljoprivredu, posebice stočarstvo,  budući  se u njoj moraju usvojiti Strateški planovi za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Hrvatskom stočarstvu je potrebna dugoročna i stabilna poljoprivredna politika koja će otkloniti greške koje smo činili u prošlim razdobljima. Uz veliku ulogu države u toj misiji , svjesni smo da i sami poljoprivredni proizvođači moraju raditi na sebi i međusobnoj suradnji među sektorima. Svojom obvezom smatramo i davanje obola u nastojanjima da u suradnji s mljekarskim sektorom intenzivno radimo na restrukturiranju osnovnog stada u proizvodnji mlijeka. Cilj nam je pasminski pomiriti  proizvodnju mlijeka i potražnju za goveđim mesom. To ćemo nastojati  zajedničkim naporima prilagoditi tržištu. Isto tako,  potrebno je i kroz EU fondove intenzivnije kapitalno potaknuti one koji  mogu i hoće  razvijati i proširivati stočarsku proizvodnju, sve do mnogo višeg stupnja samodostatnosti za RH. Budući želimo razvoj hrvatskog stočarstva bazirati na tovu  teladi iz domaćeg uzgoja, tražimo i veću podršku proizvodnje u sustavu krava-tele na brdskim i planinskim  pašnjacima. Sustav krava-tele su prepoznale brojne zemlje iz kojih hrvatski tovljači danas uvoze telad. Za daljnji razvoj sustava krava-tele potrebno je aktivirati i staviti u funkciju i na raspolaganje stočarima pašnjačke  površine, koje su nažalost zbog nekorištenja obrasle raslinjem i zarasle šumskom vegetacijom. Na žalost , zbog zapuštenosti potrebna su  velika ulaganja kako bi se ponovno dovele svrsi, no to je put koji će ostvariti mnoge benefite po hrvatsko društvo. 

„Novi Zeleni plan i dvije ključne strategije; ˝Od polja do stola˝ i ˝Strategije o bioraznolikosti˝ , pred stočarski sektor stavljaju ogromne izazove i prepreke koje će teško biti provedive bez uvažavanja mišljenja i stavova samih proizvođača. Vjerujemo kako će Ministarstvo poljoprivrede, na vrijeme prepoznati pozitivne efekte intenzivnijih ulaganja u ovaj sektor koji uz nove investicije zahtijeva i novi strateški smjer. Mi smo kao Udruga spremni na raspolaganje Ministarstvu staviti naše znanje, iskustvo u proizvodnji i trženju  na zahtjevnom svjetskom tržištu. Želimo da ovaj sektor u budućnosti postane faktor stabilnosti i razvoja, posebice u ruralnim dijelovima Hrvatske. Zbog toga apeliramo da u Hrvatskoj zavlada atmosfera i retorika ˝zajedničkog cilja˝ od strane svih čimbenika hranidbenog lanca. Samo na taj način ćemo zadržati mladog hrvatskog čovjeka i uvjeriti ga da  svoj životni i poslovni put ostvari kroz stočarsku proizvodnju. Za to mu moramo osigurati uvjete u kojima će moći ostvariti dugoročno samoodrživu proizvodnju koja će mu osigurati uvjete za život kakav je dostojan građanina EU˝, zaključio je novi Predsjednik Udruge Baby beef, g. Zvonimir Širjan.