Naš brand

HRVATSKA JUNETINA

Brand Hrvatska junetina svakim danom sve se više širi. U lancu uzgoja i prodaje već je više od stotinu proizvođača, distributera, mesnica, trgovačkih lanaca, hotela i restorana.

 

 

Udruga za tov i uzgoj junadi | Dozvoljena migracija unutar RH
Baby Beef, Udruga za tov i uzgoj junadi
Hrvatska junetina, Baby beef, beef
351
post-template-default,single,single-post,postid-351,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Dozvoljena migracija unutar RH

Na području Republike Hrvatske u 2017. godini provedeno je cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila je da je cijepljenje najučinkovitija mjera za nadzor bolesti kvrgave kože, posebno ako je zaštita cijepljenih životinja uspostavljena prije pojave bolesti, odnosno preventivnim cijepljenjem.

Zbog povoljnog epidemiološkog stanja u jugoistočnoj Europi 2017. godini R Hrvatska je prestala s cijepljenjem protiv bolesti kvrgave kože u 2018. godini.

Članak 6.a Provedbene odluke (EU) 2016/2008 propisivao je da je premještanje živih goveda u istoj državi članici dopušteno samo ako dolaze s gospodarstava na kojima su sve druge životinje cijepljene ili imaju majčin imunitet, uz nekoliko iznimaka (životinje koje se premještaju radi prisilnog klanja ili životinje koje su došle s područja slobodnih od bolesti kvrgave kože prije manje od tri mjeseca).

U Službenom listu Europske Unije objavljena je Provedbena Odluka Komisije (EU) 2018/744 o dopuni Provedbene odluke (EU) 2016/2008 o mjerama nadzora zdravlja životinja u pogledu bolesti kvrgave kože u određenim državama članicama.

Ovom dopunom Odluke izmijenjena je odredba o premještanju goveda unutar Republike Hrvatske, te se sada goveda mogu premještati na druga gospodarstva ili u klaonicu bez ograničenja bilo ona cijepljena protiv bolesti kvrgave kože ili ne (cijepljena su sva ona grla koja su došla na gospodarstvo u 2017. godini i ranije).

Međutim, na snazi je i dalje ograničenje ukoliko se goveda otpremaju na područje EU kamo je moguće otpremati jedino cijepljena goveda ako nije proteklo više od 12 mjeseci od dana cijepljena prije premještanja i ukoliko potječu s gospodarstva na kojima su sva goveda cijepljena i imuna.